SPOMLADNI RECEPTI IZ SLASTNIH JAGOD
DŽEM IZ JAGOD
Sestavine:
1 kg očiščenih in opranih jagod,
1 kg želirnega sladkorja in
3 limone.
Priprava:
Jagode v loncu zmešamo z želirnim sladkorjem. Po eni uri džem zavremo, dodamo sok svežih iztisnjenih limon in med mešanjem kuhamo dobrih pet minut. Če se na džemu naredi pena, jo odstranimo s plitvo zajemalko.
JAGODOV NAPITEK
Sestavine :
10 dag jagod
1 čajna žlička limoninega soka
malo sladkorja
1/4 l mleka
Priprava :
Vse sestavine stresemo v mešalnik in zmešamo ter
napitek nalijemo v kozarce.
Namesto jagod lahko uporabimo tudi
banane, borovnice, fige, jabolka, limone,
marelice in pomaranče.
JAGODNI KOKTAJL
Sestavine :
1/2 l nemastnega jagodnega jogurta
pol banane
1/3 kozarca sveže iztisnjenega pomarančnega soka
ledene kocke
Priprava :
Sestavine stresemo v mešalec in mešamo, dokler ne dobimo
gladke mase. Dodamo 6-8 ledenih kock in premešamo!
JAGODNA BOVLA
Sestavine :
20 dag jagod. Namesto svežih lahko vzamemo zmrznjene.
3 žlice sladkorja
7 dl belega vina
1/2 steklenice šampanjca
Priprava :
Jagode speremo, odcedimo in jih vložimo v globjo posodo. Večje
jagode razpolovimo. Potresemo jih s sladkorjem. Zalijemo jih z
2 kozarcema belega vina. Pustimo stati 1 uro. Preden jih vlijemo
v posodo za bovlo, prilijemo še preostalo vino in šampanjec.
Postrežemo tako, da vsak dobi v kozarec tudi jagode.
JAGODNA JUHA
Sestavine:
500 g jagod
1 navaden jogurt
sok 1 pomaranče
1 kivi
1 velika žlica medu
Postopek priprave:
Očiščene jagode in vse ostale sestavine damo v mikser ter zmešamo. Jagodna juha je najboljša, če je ohlajena.