ČEMAŽEVA JUHA
ČEMAŽEVA JUHA
- Pristavimo lonec vode in počakamo, da zavre. Čemaž operemo in otresemo. Manjši del ga nasekljamo in prihranimo za okras, večino pa za kratek čas potopimo v vrelo vodo, nato pa odcedimo in nasekljamo. Čebulo in česen olupimo ter na drobno nasekljamo. Na kuhalnik pristavimo lonec, v katerem razpustimo maslo. Na njem približno 3 minute pražimo čebulo in česen, da zadišita.
- Nato dodamo blanširan čemaž in pražimo še eno minuto. Počasi prilijemo jušno osnovo in vse skupaj začinimo s soljo, poprom, muškatnim oreščkom ter papriko. Počakamo, da zavre in kuhamo 15 minut. Juho odstavimo, počakamo, da se malo ohladi in jo zmiksamo s paličnim mešalnikom.
- Lonec znova pristavimo na kuhalnik. Počasi umešamo mleko. Pustimo, da ponovno zavre, odstavimo in dodamo še kislo smetano. Pripravljeno juho serviramo v globoke krožnike, jo potresemo s preostalim čemažem in ponudimo.
Dodatni nasveti
Po juhi lahko potresemo tudi popečene kruhove kocke in nariban ementalec.
Za 4 osebe:
- 300 g čemaževih listov
- 1 srednje velika čebula
- 2 stroka česna
- 2 ščepca soli
- 0,75 l zelenjavne jušne osnove
- 1 ščepec mletega belega popra
- 1 ščepec naribanega muškatnega oreščka
- 1 ščepec mlete sladke paprike
- 0,25 l mleka
- 40 g masla
- 2 žlici kisle smetane